2021-03-15 16:07:00

OBILJEŽAVANJE DANA BROJA P

Danas je u OŠ Katarina Zrinska Mečenčani obilježen DAN BROJA PI.

Dan broja PI je godišnja proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Dan broja pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu.

U čast toga dana 14 hrabrih učenika 7. i 8. razreda naše škole, pokazalo je izuzetan trud, upornost i memoriju, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama pristupili su sada već tradicionalnom natjecanju u našoj školi, 7. školskom natjecanju u izricanju decimala broja PI.

Broj PI je poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolphov broj.

Još jedna važna poveznica s Pi (π) danom je i rođendan Alberta Einsteina. Ovaj veliki znanstvenik rođen je 14. ožujka 1879. godine.

Današnji dan je za naše učenike poseban i po tome što smo od danas smješteni u SŠ Ivana Trnskog u Hrv. Kostajnici gdje ćemo ostati do obnove naše škole u Mečenčanima.

Ocjenjivački sud je budno pratio izgovaranje decimala, a rezultati su sljedeći :

1. mjesto : David Petrić, 7.r. 155 decimala

2. mjesto : Bruno Podhraški, 7.r. 154 decimala

3. mjesto : Valentino Lučić Jozak, 7.r. 100 decimala

Nakon natjecanja učenici su se zasladili kekPIćima, a nakon toga su i uručene nagrade najuspješnijim učenicima. Veliku zahvalu dajemo našem sponzoru Izdavačkoj kući Alfa koja je naše najbolje izricatelje nagradila vrijednim nagradama.

                                                                     Učiteljica matematike, Ivana Anđić.

                     

               

               

 


Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani