2021-03-22 08:22:54

DAN ŠARENIH ČARAPA

Učenici OŠ Katarina Zrinska Mečenčani obilježili su Dan šarenih čarapa.

 

Kako bi sudjelovali u obilježavanju Dana šarenih čarapa, odnosno Svjetskog dana Down sindroma, učenici 6. razreda naše škole su, zajedno sa svojom učiteljicom iz likovne kulture, izradili pano pun šarenila.
Naime, šarenilo i rasparene šarene čarape koriste se u svrhu iskazivanja razumijevanja, tolerancije i podrške djeci s Down sindromom.

Downov sindrom je kromosomski poremećaj koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj spriječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta, a povezan je i s kašnjenjem u fizičkom rastu, karakterističnim crtama lica te blagim do umjerenim intelektualnim poteškoćama.

U prosjeku, jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down.

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu, a sve je započelo 2012. godine kada je odlukom Ujedinjenih naroda započelo i službeno obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

 

Zašto šarene čarape?

Šarene čarape su simbol Svjetskog dana osoba s Down sindromom jer osobe koje ga imaju mogu imati problema u sparivanju čarapa. Dakle, oblačenjem šarenih čarapa šalje se poruka o prihvaćanju različitosti i pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom.

 

Zašto 21. ožujka?

21. ožujka je datum koji smo izabrali zbog toga što postoje tri kopije 21. kromosoma, odnosno onoga što u Biologiji nazivamo trisomija 21 (Što nam ovo znači upitajte vašu nastavnicu). Upravo zbog toga je i za datum obilježavanja odabran 21.3. kao simbolično predstavljanje tih triju kopija 21. kromosoma.

 

 


Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani